Tyresia

Transkript audio intervjua u sklopu Inicijative Kvir arhiv, 2017

Tyresia, da li mi možeš nešto reći o tvojim korijenima i porijeklu? Odakle si ti i tvoji roditelji?
-Dobro. Iz Sarajeva sam. I ja i moji roditelji.

Možeš li opisat, kako je izgledalo tvoje odrastanje?
-Pa  dosta burno, može se reći. Jer, taj moj problem se pojavio negdje oko četvrte, pete godine, i to je sve trebalo tajiti, kriti jer u to vrijeme porodica je bila veoma konzervativna, što uopšte ne zamjeram. Jer tada nije bilo ni pristupa informacijama, a ni volje za proširivanjem znanja.

Koliko si ti već godina imala devedesetih?
-Devedesete, to je znači bilo, trideset, trideset i dvije. Ne može se reć’ da je bila religiozna. Što se tiče morala, tu su bili dosta konzervativni, nazadni.

I to su pokušavali prenijeti na tebe?
-Da.

Kakav je bio tvoj život prije početka rata? Znači, koja su ti bila promišljanja, šta si planirala, koje su ti bile ambicije i tako dalje?
-Oduvijek je bilo. Postojao je neki skriveni san da ću obavit tranziciju, ali tada nije bila mogućnost da se to radi ovdje. To se moglo radit samo u inostranstvu, ali cijene su bile astronomske, bar za moje mogućnosti.

A kad si prvi put počela razmišljat o svom rodnom identitetu?
-Pa negdje na ulasku u pubertet. Pa dobro, kao prekretnica je bila taj famozni članak kod sarajevskog Oslobođenja koji je govorio o Kočineli, je li, koja je bila jedna od prvih transrodnih osoba i tad mi je postalo jasno da ako postoji u nama mora da postoji još neka osoba. Znači ne, to se ne dešava samo meni. Jer mora se shvatit da u to vrijeme nije bilo pristupa informacijama kao sad. Znači bio je jedan program na televiziji, crno-bijeli televizori su bili i jedina mogućnost da se dođe do informacije je bilo slučajno, naiđe neki članak u novinama. Međutim u tim člancima bilo je nekad više dezinformacija, poluistina nego istina.

Kako je izgledalo to kad si vidjela taj članak, kad si pročitala?
-Otprilike kao kad je Arhimed uzviknuo: “Eureka!” Znači, otvorili su se novi horizonti, svjetlo granulo iza oblaka, al’ opet, sa mojih 14 godina, to je bilo suviše malo za početak tranzicije, a naravno nije moglo nikom od svojih da kažem jer su baš što se tiče toga bili jako konzervativni.

Znači, nijednoj osobi nisi mogla pričati ustvari šta se događa?
-Nijednoj. Možda je to moja greška, al’ bilo mi je jasno da je to, da bi to bila katastrofa. Jer pogotovu moja baba je bila prisutna u odgoju i ona je bila ono tradicionalna. Bog je stvorio muškarca i ženu, za nju je Biblija bila osnov svega.

A u školi? Nisi mogla isto, je l’ da ni sa kim pričati?
-Ne, ne. Morate shvatit da su bila drugačija vremena. Jer sad djeca u osnovnoj školi imaju ajfon, a u to vrijeme nije se imao ni crno-bijeli televizor u kući.

A, da li je bio neko ko ti se sviđao? Ne znam, od simpatija il’ to, prije?
-Pa bilo je, međutim, uvijek je bio problem u tome što kad pitate transrodnu osobu, to se odmah, miješa se transrodno i seksualna orijentacija. Dakle, sviđale su mi se neke djevojke, al’ opet bio je problem u prilaženju.

Koji je bio tvoj najveći strah?
-Pa to je da će upravo doć’ do rata. Jer, kažem vam, prvo je došlo do bankrota zemlje, je l’ tako? Sjećamo se inflacije kad je marka bila 70000 dinara, kad je došlo do raspada Saveza komunista počele su priče da l’ će se Jugoslavija sačuvat il’ raspast, da l’ će biti federacija, konfederacija. I
normalno pojavili su se nacionalizmi, sa lijeve i desne strane Bosne. I jasno mi je bilo da će najgore proći Bosna.

Koliko si ti tada već imala godina, znači?
-Pa, 33.

33 godine. I, kako je to sve izgledalo kad je rat počeo?
-Ne, to je, e to sam… Tad sam već bila van, znači, u Italiji. Dobro, prvo su počeli oni sitni sukobi u Hrvatskoj, al’ meni je bilo jasno da će se to proširit. Jer svi ekstremisti su imali pretjerane ambicije i naravno to se nije nikako moglo spriječit ni uticat.

I donijela si odluku znači da odeš?
-Da, nego, u ljeto 90-te još.

I kako Italija, zašto?
-Pa zato što je tamo bilo posla u to vrijeme. Onda na početku su to bili auto otpadi. Trebalo je skidat dijelove, rastavljat automobile i u to vrijeme se moglo solidno živjet. Nije bio neki visok standard, ali mogli su se pokriti osnovni troškovi i još nešto malo moglo da se uštedi.

I koliko dugo si ostala u Italiji?
-Do 2003.

Kako si ti sebi objašnjavala početak rata? Kojom logikom si mogla shvatit da je odjednom puklo sve?
-Pa zato, kad smo bili još prvačići učili su nas kad nas neko pita šta je Jugoslavija, da moramo reć’ da je to zbratimljena zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti. Dakle, još dok nismo učili sva slova – to smo morali da naučimo. Međutim, napetost se uvijek osjećala u cijeloj Jugoslaviji, je l’ tako, jer niko nije bio zadovoljan ni ekonomskim uređenjem ni ustavnim uređenjem. Po mom mišljenju su bile dvije klase : prezadovoljni i nezadovoljni. I prije il’ kasnije moralo je doć’ do sukoba.

Shvatam. Dok si bila u Italiji, a ovamo je znači rat, koji ti je bio najveći strah?
-Pa sad… Tad je bilo još dosta moje rodbine u Sarajevu. I jedan ujak je poginuo, drugi je ranjen, njegov sin je bio u armiji BiH, isto dva puta je ranjavan. Jednom je se razbolio od žutice, al’ eto preživelo se nekako.

I dok si bila u Italiji, da li je iko bio s kim si mogla pričat, da ti je pružio podršku, da si mogla otvoreno pričat o svom rodu i rodnom identitetu?
-Da. Zato što je to tamo već bilo prestalo bit tabu tema. Znači, govorilo se o tome u medijima. Trans osobe nisu morale živjet u ilegali kao ovdje. Mada i tamo ima i tolerancije i homofobije kao svugdje u svijetu. Al’ se vide, prisutne su. Neke su od njih poznate medijske ličnosti, modni kreatori, glumci i glumice.

Šta ti je značilo bit odjednom u takvom kontekstu? Znači pričamo o 30 godina tajnosti i mraka?
-Mraka i inkvizicije.

I onda dođeš tamo?
-Renesansa.

Kako ti je to bilo, mislim baš je promjena konteksta? A ovamo, rat traje, sad odjednom van, druga sredina?
-Da, bilo je mnogo opuštenije, jer kad shvatite da postoje još osobe slične meni, da ne gledaju na njih kao na neka čuda, ni kao perverzne tipove sa bubicama u glavi, već kao osobe koje se ne razlikuju mnogo od ostalih osoba. Isto tako žive svoj život, rade i zarađuju, plaćaju poreze, poštuju zakone.

A da li si mogla pričat i s kim o sebi, da li je bilo prijatelja, da l’ ti je neka osoba bila podrška?
-Pa, bila je jedna trans osoba, Rafaela se zvala. Ona je isto tako živjela tamo, al’ je odjednom nestala. Ustvari, bila je kao muškarac, vratila se kao žena. Onda je otvorila jedan bar u Milanu i tako, pomalo smo se družile.

I mogla si razmijenit s njom puno?
-Da, da. Onda, recimo, bilo je dosta filmova sa trans tematikom koji su bili normalna stvar u to vrijeme u Italiji. Najbolje je sve bilo zbog pristupa informacijama.

Je l’ se sjećaš nečeg posebnog, na primjer s Rafaelom, neko sjećanje koje imaš, drago?
-Prvo, to razmjenjivanje iskustava uz kafu. Onda vidiš da su sve trans priče iste, možemo reć 99%. Samo se razlikuju u sitnim pojedinostima. I uvijek se svodi sve na to, kad se osobi to dogodi prva odbrambena reakcija je pokušat to izbit iz glave, nadat se da će proći vremenom, jer je to
najbezbolnije. Jer sve ispremješta na neki način, al’ to se jednostavno ne može potisnuti, nit’ se može reprogramirat u glavi.
Onda, recimo isto, bilo je tamo dosta dezinformacija. Naime, postoje takozvani vijadusi: to su ustvari osobe koje su dolazile većinom iz Južne Amerike i koje se bave prostitucijom. I mnogi i tamo ne razlikuju transvestite koji se bave prostitucijom od transrodnih osoba.

Šta si ti najviše naučila ustvari od Rafaele, koja je to bila lekcija?
-A, to je da svi jednostavno trebamo bit ono što jesmo. Al’ meni je uvek nedostajalo hrabrosti, ili je bilo odgađanje, kažem “Pa daj, sad nije vrijeme – da to malo odgodim.” To je najgrđe što se može dogodit. Jer vrijeme prolazi i nikad se ne može vratit. Da, samo da kažem i to, najveći problem je to što je lako nać’ osobe koje nas shvataju i podržavaju u svom krugu, al’ teško je živjet u svakodnevnoj sredini jer nije svačija reakcija ista. I uvijek taj strah od reakcija okoline, od napada, šikaniranja, provociranja prisutan, i onda to praktično odvraća mnoge transrodne osobe da se upute u proces tranzicije.

A da li misliš da li je rat imao veze sa tim, sa izgradnjom tvog identiteta?
-Ma ne, jer moj identitet se formirao još daleko prije rata.

A da li je uticao na stopiranje il’ dalje izgradnju, na primjer oko tranzicije?
-Prije na stopiranje. Jer, tada u to vrijeme u Beogradu se počela vršit operacija prilagođavanja pola. To je radio jedan poznati urolog, Sava Perović. I meni se javila nada da bi se moglo otić’ tada u Beograd, al’ na žalost, rat, zdravstveni sistem bivše Jugoslavije se raspao negdje ’92. godine. A u Italiji je još ’82. izašao zakon prilagođavanja pola, al’ instrumenti za sprovođenje u djelo nikad nisu bili praktično aktualizirani. Postojala je mogućnost da se uradi na Tajlandu i u Americi, ali to su bile astronomske cifre, bar za moje mogućnosti.

Znači, nakon 12 i po godina u Italiji, da li je bila odluka da se vratiš u Bosnu? Kako se to desilo ?
-Pa, desilo se jednostavno zbog uvođenja eura. Naime, kad je uveden euro, cijene su udvostručile, zarade su malo porasle. Tako da su primanja bila dobra samo za pokrivanje najosnovnijih troškova. I prve osobe koje su bile na udaru kada firma dođe u krizu, naravno stranci. I to je za mene razumljivo.

I onda si odlučila ustvari da se vratiš?
-Da.

Kako je izgledao povratak? Koje godine je to već bilo?
-To je bilo 2003., baš negdje u februaru. Od onomad se, od tog vremena se sve promjenilo, je l’ tako? Rat je zaustavljen, na svu sreću. Bile su prisutne mirovne snage, mnogo veći i mobilniji nego sada. I bilo je, po meni, mnogo više demokratije.

Kažeš rat je završio. Šta je za tebe značilo završetak rata? Kad je u tvojoj glavi završio rat? Koje je to sjećanje, koji je to momenat bio?
-Pa, to je bilo u novembru kada je potpisan Dejtonski sporazum. I sjećam se, moji poznanici Italijani su se radovali isto kao i ja. A opet u meni je bio prisutan pesimizam. Jer, oni su mislili kad se nešto potpiše na papiru  da je to odmah sprovodljivo u djelo. Međutim zna se dobro da je bilo sukoba i nakon toga. I pitanje je bilo šta nakon rata? Kakav će biti razvoj zemlje? Obnova?

Kad je za tebe i da li je počeo mir?
-Pa dobro. Ne puca se, znači da je počeo mir. Al’ na žalost  postoje usijane glave koje misle da nije završen ovdje ni prvi rat, ni drugi, ni ovaj zadnji. To su oni koji žive u dalekoj prošlosti baziranoj na mitovima, umjesto da se okrenu progresu i budućnosti.

Da li si bila u vojsci i kada, koje godine?
-Davne ’76-te.

Kakvo je to bilo iskustvo za tebe?
-Za mene jako negativno, jer vojska je bila praktično komunistička ideologija. Svi oficiri su morali da budu članovi Saveza komunista, a naravno, oni su imali… Naravno prije odlaska u vojsku sam provela par godina u Njemačkoj. Tamo je postojala prilika da vidim uživo kako je izgledala američka vojska, njemačka, engleska… I ja sam vidjela da su oni daleko bolje naoružani, obučeni, od naše vojske. Međutim, imali smo oficire zadužene za propagandu, koji su govorili da smo mi najbolji, najsposobniji, najobučeniji…

A Tyresia, kako je bilo biti transrodna osoba u vojsci?
-Pa, teže nego u svakodnevnom životu.

Kako?
-Pa, pa u vojsci pogotovo… Ili je bila izolovanost u sebe, nisu me interesovale niti priče niti mi je bilo blisko ponašanje vojnika. Neki od njih su bili oduševljeni kad zaduže pušku, prilikom prvog izlaska u grad, nakon polaganja zakletve. Dotjeruju se sat-dva pred ogledalom, slikaju se i pošalju kući. A meni je to bila prisila, ustvari. Isto tako, obuka je bila vrlo često besmislena.

Kako?
-Pa učili su nas u slučaju da moramo u slučaju atomskog rata…, ili da se vratim, na primjer, mi smo na poligonu, i desetar kaže: “Atomski s desna!”,  kao on vidi atomsku bombu da pada pa se moramo okrenut na lijevu stranu, leć’ potrbuške i ruke staviti iznad glave. Atomski s lijeva, atomski s fronta, i tako.

A jesi l’ mogla i s kim pričati o sebi, o rodnom identitetu u vojsci? Je l’ ikoga, ikoga bilo, jedna osoba je l’ bila?

-To je bilo prijelomni momenat jer taj desetar i vodnik su primijetili nešto u mom ponašanju čudno. Recimo, što se tiče oružja, to mi je išlo od ruke. Jer moje prethodno iskustvo je bilo još i bavljenje mehanikom i to tako da nije bilo problem rasklapanje, sklapanje, gađanje isto tako. Ali vidjelo se da je moj stav odbojan prema obuci, prema JNA. I sjećam se, to je bilo jednog nedjeljnog dana. Odlučim da se autujem vodniku. I njegova reakcija je bila čini mi se mnogo blaža nego što su bila moja očekivanja. I on je razgovarao sa poručnikom. E onda je poručnik preko vodnika prenio da ja to sve stavim na papir, jednu stranicu otprilike, jednu i po. Onda je on
mene pozvao i rekao da se javim u stacionar. U stacionaru su mi dali uputnicu za Sarajevo, vojnu bolnicu u Sarajevu i smjestili su me na psihijatriju. I otprilike nakon 7 dana boravka dali su mi rješenje o privremenoj nesposobnosti uz obrazloženje da se stanje nije pogoršalo tokom služenja vojnog roka. I kad su istekle 4 godine te privremene nesposobnosti više me nikad nisu pozivali na dosluženje vojnog roka. Vjerovatno je to bio vruć krompir u njihovim rukama kojeg su htjeli što prije da se riješe. Jer, recimo, u to vrijeme, psihijatar taj koji me je pregledao, ustvari pojma nije imao o transrodnosti mislim.

Kako je to izgledalo, tih 7 dana tu?
-Pa dobro, bilo je stvarno osoba koje su bile na ivici nervnog sloma ili koje su doživjele nervni slom. Al’ kod psihijatra je bilo najsmješnije što me pitao da l’ sam imao odnose sa ženama. Kažem da jesam. E, kaže: “Onda je s tobom sve u redu.” Znači, on je pomiješao seksualnu orijentaciju i rodni identitet, I bilo je uzaludno pričat sa osobom koja zna manje od mene na tu temu.

I da li si ti, znači, kad su ti dali to rješenje o nesposobnosti, jesu l’ rekli zašto, kako, šta?
-Da da, obrazloženje je bilo, kao emotivna nezrelost. I nakon toga se vratim u kasarnu. To je bio najljepši period služenja vojnog roka. Normalno, ne moram da idem, ustajem kad hoću, liježem kad hoću, idem na ručak kad nema gužve, ne moram na poligon. Jer, kažem, obuka je bila jako smiješna.

Da li si ti, jesi li svjesno odlučila da hoćeš da im se autuješ? Je l’ bio to svjesni politički čin?
-Ma to je bilo rezultat praktično prisile. Jer, vodnik je insistirao u tome da mu objasnim šta se ovo događa, zašto se ponašam drugačije od ostalih, I sad, kaže da lažem, da nešto izmišljam, i da lažem i sebe i druge. I to je bilo, kocka je bačena, pa šta bude.

I to kad si izašla iz vojske i sve, kako, je l’ ti se promijenilo gledanje na vojsku? Mislim, kako si gledala dalje na vojsku?
-Meni je bila najveća želja da se više nikad ne vratim. Jer kažem, dobro, svaka zemlja mora da ima oružane snage. Al’ kod nas je prije svega bila politička propaganda, ideologija, ispiranje mozga. A u odnosu na oružane snage, kažem vam, Njemačke, Francuske, Američke, Engleske, koje su bile
prisutne u Njemačkoj, nismo se mogli uporedit. Al’ su nam govorili da smo mi daleko, da smo druga, treća sila, ne znam, u Evropi, na svijetu, što nije bilo tačno.

A Tyresia, jesi li se bojala reakcije kad si se autovala, jesi li se bojala šta će se dogodit?
-Pa naravno bio je strah, ali to je bilo prijelomni trenutak, kažem, ovako dalje ne ide, ma autovaću se pa šta bude bude. Može bit ili bolje ili isto, gore ne može bit.

Ok. Da se vratimo, znači, sad na dolazak nazad u BiH. Znači, vraćaš se u BiH, rat je već završio, uticao je više na stopiranje oko razvoja tvog identiteta?
-Da.

Kako teče priča dalje, da li ti se vraća ideja o tranziciji?
-Da. Jer tada je mnogo postojalo, kod nas već i internet, postojale su nevladine organizacije. I to više nije bila tabu tema. Da, ovdje je problem bio što je BiH bila isključena iz zdravstvenog sistema. Ovdje nije bilo moguće obaviti tranziciju, kao što i sad nije moguće jer ne postoje ni psiholozi, ni psihijatri, ni endokrinolozi koji se time bave, a pogotovo ne hirurzi. To je razumljivo, jer mi smo mala zemlja i Ministarstvo zdravstva ne može sebi dozvoliti da obučava tim stručnjaka kada postoje ljudi koji su stvarno ozbiljno bolesni pa ne dobivaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

I znači, nisi se nikom mogla ni obratit ni ništa?
-Ne.

Jesi li ovdje i s kim mogla pričat, u tom, znači prvom periodu kad si se vratila?
-Da, pa bilo je par kontakata sa udruženjima koje je vodila Svetlana. Par telefonskih razgovora. I onda se dogodio onaj incident 2008. Nakon toga se udruženje raspalo, ona otišla u Ameriku, tako da se taj kontakt prekinuo.

Da li je bilo motivacije i želje da samoinicijativno započneš tranziciju?
-Da.

Koje je to godine bilo?
-2008. Nama je bio prisutan internet već odavno. I bilo je mnogo sajtova, savjeta. I odlučim da budem sam svoj majstor, što se kaže. Piše tamo šta se uzima od antiandrogena, estrogena. I odlučim da počnem. I to je trajalo nekih 8 mjeseci. I sad, najviše što me je zabrinulo je… Ove promjene su počele da budu vidljive. Al’ meni, nedostajalo mi je hrabrosti i materijalnih sredstava da idem do kraja. I onda odlučim da stopiram, što je, ja mislim, najgore rješenje, ali greške se rade. I onda je opet došao period neke apatije, isključenosti, beznađa, jer, kažem vam, sve osobe ne idu do kraja. Neke nemaju hrabrosti, neke nemaju mogućnosti, tako da… Na internetu ima više priča sa srećnim završetkom nego onih sa lošijim završetkom ili bez završetka.

I znači, nakon tog, apatije i što si opisala, da li si onda dolazila dalje u kontakt sa drugim trans osobama? Da li se širio krug?
-Pa ne. Bilo je poznato samo da postoji jedna osoba u Bijeljini koja je isto u trećem životnom dobu obavila operaciju. Zatim, jedna koja je obavila još prije rata, pa se kasnije preselila u Srbiju. Al’ nije bilo povezivanja. Mislim da ipak je postojao veoma mali broj transrodnih osoba. Postoje
neke koje misle da jesu, postoje krosdreseri protiv kojih nemam ništa, ali ustvari trans osobe koje se sa njima identificiraju. Samo ako mi dozvolite, na primer, evo, u sredstvima informisanja postoji podatak da je 16 ili 18 osoba obavilo kompletnu tranziciju u Beogradu. Al’ normalno ono
se ne pokazuje u javnosti nego ti kontaktiraju s nekim tako da se ne može stupiti u kontakt. Jer, neka osoba želi da zaboravi taj mračni period svog života, ne želi ni sa kim da kontaktira, da se podsjeća na prošlost i to se ne može zamjeriti. Dakle, neko ima pravo na anonimnost, na
privatnost, i ne želi da se eksponira u medijima.

Tyresia, kako ti vidiš danas ovaj period u kojem smo danas, u smislu ljudskih prava, jednakosti i slobode?
-Pa dobro, neki će reći da smo još daleko. Al’ u odnosu na prethodne decenije napredak je nevjerovatan. Jer sada postoje nevladine organizacije, je l’ tako?  Danas LGBT osobe mogu da se povezuju preko društvenih mreža, mogu da komuniciraju i sa institucijama, da se zna da postoje, da podnesu zahtjev institucijama, da uspostave dijalog, što je prije bilo nezamislivo. Jer u vrijeme socijalizma pod tepih se trpalo sve ono što nije odgovaralo socijalističkoj ideologiji. Mada su LGBT osobe postojale i u ono vrijeme sigurno, ali nisu imale ni da komuniciraju sa institucijama da se autuju, a institucije su govorile da smo mi zdravo socijalističko društvo i da to
pripada trulom Zapadu. Da toga kod nas nema. Što je čista demagogija.

Znači, da l’ bi ti rekla kako je završetak rata, da li je doprinio da se otvoriš više prema sebi i prema drugima?
-Da.

Da li je to vezano za rat, ili  da li ima neki baš prijelomni momenat u tvom životu kad si ti osjetila da se više otvaraš prema drugim ljudima?
-Rat na to nije imao bitan uticaj. Bitan uticaj je imao internet. Znači mogućnost komuniciranja, povezivanja. I znači shvatite da niste sami, da postoji još veliki broj osoba, nekoliko stotina hiljada u svijetu, ili miliona. I vidite razne životne priče, neke slične vašoj, neke srećnije, neke
manje srećne. I tako, to je bio motiv da se praktično malo više otvorim prema vanjskom svijetu.

Da li ti se rat čini kao bliska il’ daleka prošlost?
-Pa, daleka.

A da li misliš da rat i danas dan ima utjecaja na naš svakodnevni život?
– Pa ima, kako ne. Kad nema dana da se ne čuje da, ne pomene rat u sredstvima javnog informisanja ili u svakodnevnom dijalogu prisjećanja, diskutovanja, što bi trebalo, ja mislim, prevazići. Jer prošlo je već 20 i više godina, al’ nikako da se okrenemo budućnosti. I onda je lakše vraćati film i vrtit se u prošlosti.

Tyresia, da li tvoje iskustvo rata, znači imigracije i izbjeglištva, znači cijeli rat. Da li oblikuje tvoj odnos prema različitostima?
-Da.

Kako?
-Pa prije svega što u Italiji gdje postoji mnogo više slobode i mnogo veći broj stanovnika tako da postoji i povezanost. Jasno mi je da, da se mora imati uvid da nismo svei isti.

Da li sve što se desilo devedesetih, odnosno rat, da li utiče na tvoju percepciju tijela, roda i seksualnosti?
Pa, rat ne utiče bitno, stvarno.

Da l’ ti je etnička pripadnost bitna u građenju zajedništva i prijateljstva?
-Ni malo. Ni malo. Jer, po mom mišljenju, ovdje je jedan narod, govorimo jednim jezikom, imamo iste običaje. I to je možda kamen spoticanja kod nas.

Tyresia, šta je za tebe sloboda?
-Pa, ovo je pitanje od million dolara. Sloboda je za mene utopija. Jer svi imamo svoje viđenje slobode, al’ nikad nećemo imati mogućnost da ostvarimo to viđenje. Jer će uvijek postojat neka prepreka, neko ko nas opstruira. Bilo bi suviše lijepo kada bi svei moglei da budemo slobodnei, da živimo kako želimo, a da pri tom nikoga ne ometamo i ne ugrožavamo. Ali…

Je l’ misliš da je moguće, da je moguća takva vizija?
-Pa moguća je samo unutar malih zajednica. Al’ na općem nivou – nikad. Jer, sloboda je da biramo ono što jesmo na svakom mjestu u svako vrijeme. Al’ na žalost, zna se da to ne možemo.

Tyresia, šta te danas vodi u životu? Čemu se uvijek vraćaš? Ima li neka mantra? Ima li nešto čemu se uvijek možeš vratiti?
-Hm, ja mislim da nema. Samo često razmišljam da je moj život bio pogrješka. Eto, trebalo se autovat ranije, i nešto poduzet. Moja ogromna je bila neodlučnost, čekanje, čekanje i u tome prolaze godine.

Ali, u kojoj mjeri ti je značilo povezivanje sa drugim ljudima, pogotovo ovo u zadnjih godinu dana, pola godine?
-Pa, nevjerovatno mnogo. Jer svejedno, to su osobe koje se na ulici ne razlikuju od ostalih osoba. Isto razmišljanje, ponašanje, prihvatanje različitosti. Jer imamo bezbroj nijansi, je l’ tako? I u rodnom identitetu, u seksualnoj orijentaciji, to je sve normalno. Jer roza i plava ladica su prevaziđene. Jer to i nauka dokazuje. Ali, teško je to objasnit običnim ljudima jer na žalost mi moramo da budemo u kontaktu sa običnim ljudima svaki dan koji su i neinformisani, nisu educirani niti žele da se informišu i educiraju.

Tyresia, imaš li još nešto da dodaš?
-Ne vjerujem.

60 Comments

 1. Hello. I have checked your kvirarhiv.org and i see you've got some duplicate content so probably it
  is the reason that you don't rank hi in google. But you can fix
  this issue fast. There is a tool that generates articles
  like human, just search in google: miftolo's tools

 2. Thanks a lot for giving everyone a very pleasant possiblity to read in detail from this website. It is always very beneficial and as well , packed with a good time for me and my office peers to search your site the equivalent of thrice in 7 days to read the fresh issues you will have. And of course, we're actually happy concerning the unique things you serve. Certain 4 points in this post are undoubtedly the most beneficial we have all ever had.

 3. I wanted to draft you that very little observation so as to thank you once again on your extraordinary tricks you've provided in this case. This is remarkably open-handed of you to convey unhampered what exactly numerous people would have supplied as an e-book to get some dough for their own end, and in particular given that you could possibly have tried it in case you considered necessary. Those guidelines also served like a good way to fully grasp many people have a similar dream much like mine to learn good deal more on the subject of this matter. I believe there are numerous more pleasurable situations up front for those who read your site.

 4. Thanks so much for providing individuals with such a wonderful chance to read critical reviews from this website. It's usually so cool and also full of a lot of fun for me and my office mates to search your website no less than thrice in a week to study the latest guides you will have. And of course, I'm so certainly fulfilled for the unbelievable inspiring ideas served by you. Certain 1 points in this article are surely the most suitable we've ever had.

 5. I simply desired to say thanks all over again. I'm not certain the things that I would have done without the tips revealed by you on this area. It became a scary concern in my opinion, however , being able to view a skilled technique you solved that made me to cry for delight. I will be happier for your advice and as well , wish you find out what a great job you were putting in instructing others through your web site. I know that you haven't come across all of us.

 6. I actually wanted to type a simple remark to be able to say thanks to you for some of the great tips you are giving out on this website. My extensive internet research has now been honored with useful ideas to go over with my family and friends. I would repeat that we site visitors are unequivocally lucky to exist in a decent website with many marvellous individuals with insightful tips and hints. I feel pretty blessed to have discovered the web page and look forward to many more awesome moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 7. I simply needed to say thanks all over again. I'm not certain the things that I would have gone through without the entire solutions revealed by you on such field. It was a real intimidating issue in my circumstances, but looking at this professional fashion you processed that took me to jump for fulfillment. Extremely thankful for this support and even hope you are aware of a great job you are always doing teaching many people thru your websites. Most likely you've never got to know all of us.

 8. Spot on with this write-up, I actually think this website wants rather more consideration. I抣l probably be once more to learn rather more, thanks for that info.

 9. Thanks so much for giving everyone a very terrific opportunity to check tips from here. It's usually so enjoyable plus jam-packed with a lot of fun for me and my office co-workers to visit your site the equivalent of thrice in a week to read the latest items you have got. And of course, I'm always fascinated concerning the wonderful tricks you give. Certain 1 tips in this article are unquestionably the very best we have all ever had.

 10. I'm also writing to let you be aware of of the useful encounter my friend's princess developed visiting your web page. She discovered many things, with the inclusion of what it is like to have a wonderful giving style to get many more completely completely grasp several tortuous matters. You actually exceeded readers’ expectations. Thanks for giving the beneficial, healthy, revealing not to mention cool tips about your topic to Tanya.

 11. I am writing to make you understand what a cool discovery my princess gained reading the blog. She noticed plenty of issues, which included what it is like to possess an awesome giving mood to get certain people with ease understand selected multifaceted things. You undoubtedly surpassed my desires. Thank you for distributing these informative, safe, revealing and in addition easy tips on your topic to Julie.

 12. Thank you a lot for giving everyone remarkably marvellous possiblity to read critical reviews from here. It really is very excellent and also full of amusement for me personally and my office co-workers to search your web site a minimum of thrice every week to study the fresh items you have got. And indeed, I'm also always motivated considering the awesome information you give. Certain 4 tips in this posting are without a doubt the most suitable we have all had.

 13. I together with my pals have already been following the nice suggestions on your web page and suddenly I got a terrible suspicion I had not expressed respect to the web site owner for those tips. These boys are actually as a result joyful to learn them and already have in truth been taking pleasure in them. Appreciate your indeed being so thoughtful and then for making a decision on this form of fine themes most people are really desperate to learn about. Our sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 14. Thank you so much for providing individuals with an extremely splendid possiblity to read from this web site. It can be very enjoyable and packed with fun for me and my office fellow workers to search your website at the very least three times in one week to find out the fresh guidance you have got. And indeed, I'm so always motivated for the splendid thoughts served by you. Some 4 facts in this post are easily the most beneficial we've had.

 15. I enjoy you because of each of your labor on this web site. My mother enjoys getting into investigation and it's really easy to see why. Almost all hear all about the powerful ways you deliver both interesting and useful strategies by means of this blog and as well strongly encourage response from others on the area and our girl is undoubtedly studying a lot. Enjoy the remaining portion of the year. You're conducting a fabulous job.

 16. Thanks a lot for providing individuals with such a splendid chance to read critical reviews from this web site. It is often very pleasurable and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office friends to visit the blog not less than 3 times in 7 days to learn the new issues you will have. And indeed, I'm just at all times impressed considering the dazzling thoughts served by you. Some 1 points on this page are essentially the very best we have all had.

 17. I want to show my affection for your generosity supporting people that have the need for guidance on in this field. Your special commitment to passing the message all-around came to be really significant and have in most cases helped guys just like me to realize their dreams. Your own valuable guidelines signifies a lot to me and far more to my fellow workers. Regards; from everyone of us.

 18. I'm just writing to make you understand what a impressive encounter my friend's child developed studying your webblog. She learned lots of issues, including what it is like to have an incredible teaching mood to have many others just learn about a number of hard to do things. You undoubtedly exceeded our own expectations. Thanks for displaying the productive, trustworthy, revealing and even fun guidance on the topic to Kate.

 19. Thank you for all of the work on this website. Kate loves participating in internet research and it is simple to grasp why. I learn all concerning the lively medium you create good tricks by means of this web blog and in addition attract response from the others on the matter plus our own child is really starting to learn a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. You have been conducting a fabulous job.

 20. I actually wanted to make a brief comment in order to say thanks to you for all of the pleasant pointers you are posting on this site. My rather long internet lookup has finally been honored with brilliant content to share with my friends and family. I would assert that we visitors are undeniably blessed to be in a really good community with many outstanding individuals with beneficial tips and hints. I feel quite grateful to have come across the web pages and look forward to some more fun minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 21. I together with my friends have been reviewing the good pointers on your site while at once I got a terrible feeling I had not thanked the web blog owner for those secrets. Those young boys ended up so very interested to study all of them and already have actually been using those things. Appreciate your indeed being really kind and for deciding upon variety of great areas most people are really wanting to learn about. Our own sincere regret for not saying thanks to earlier.

 22. My spouse and i ended up being now cheerful Jordan managed to carry out his web research with the precious recommendations he made from your very own web pages. It is now and again perplexing just to find yourself releasing tricks that some people have been selling. So we recognize we have got the blog owner to thank for that. The entire explanations you've made, the simple web site navigation, the relationships you give support to engender – it's got mostly amazing, and it's really leading our son and our family reckon that that article is fun, which is really mandatory. Many thanks for all!

 23. I happen to be writing to let you know what a fantastic discovery our princess found browsing your blog. She came to understand such a lot of details, not to mention how it is like to possess an excellent helping heart to let the rest just grasp a number of specialized subject areas. You actually surpassed our own desires. Thanks for offering such beneficial, trustworthy, explanatory and even easy tips about the topic to Ethel.

 24. That is the right weblog for anyone who needs to search out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you (not that I truly would want匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 25. I not to mention my buddies appeared to be viewing the best ideas from the website and then unexpectedly I had a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those techniques. The guys became so happy to read them and already have sincerely been enjoying those things. Many thanks for turning out to be simply thoughtful as well as for going for this form of remarkable information most people are really wanting to learn about. Our own sincere regret for not saying thanks to earlier.

 26. I have to show some appreciation to the writer for rescuing me from this type of matter. As a result of browsing throughout the world-wide-web and meeting techniques which are not helpful, I believed my entire life was well over. Living without the answers to the difficulties you have fixed through this guideline is a serious case, as well as the ones which may have adversely damaged my career if I hadn't discovered your blog. Your own training and kindness in taking care of all the details was vital. I don't know what I would have done if I hadn't come across such a step like this. It's possible to at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for the professional and sensible help. I won't be reluctant to refer your blog post to anyone who should receive recommendations on this area.

 27. I wish to express my thanks to you for bailing me out of this type of difficulty. Just after surfing around through the online world and coming across ideas that were not helpful, I figured my life was done. Living without the strategies to the difficulties you have resolved through this blog post is a critical case, as well as ones which might have badly affected my career if I had not noticed your web blog. Your own personal natural talent and kindness in touching all the details was excellent. I am not sure what I would've done if I hadn't discovered such a subject like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thank you so much for the skilled and result oriented guide. I will not be reluctant to refer your blog to anybody who needs to have guidance about this subject matter.

 28. Thanks so much for giving everyone remarkably special chance to read articles and blog posts from this blog. It can be so kind and as well , full of a good time for me and my office colleagues to visit your blog really 3 times weekly to learn the latest items you will have. And definitely, I am just usually happy for the impressive knowledge you give. Some 3 facts in this article are really the most suitable we have all ever had.

 29. You made some decent factors there. I regarded on the internet for the problem and located most individuals will go together with together with your website.

 30. I precisely desired to thank you very much again. I am not sure what I would've accomplished without the type of ways documented by you on such concern. It seemed to be the hard issue in my circumstances, however , being able to see a expert avenue you managed the issue forced me to jump with contentment. I am happy for your guidance and in addition believe you comprehend what an amazing job you're accomplishing teaching some other people via your web page. More than likely you've never met any of us.

 31. I enjoy you because of every one of your work on this blog. Betty delights in participating in internet research and it is easy to see why. Many of us notice all regarding the powerful method you offer great techniques through this web site and therefore encourage contribution from other individuals on the matter and our own simple princess is certainly discovering a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. You're the one carrying out a fabulous job.

 32. I as well as my friends were found to be viewing the great techniques on your web site and then suddenly developed a terrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for those secrets. All the young boys had been excited to learn all of them and have surely been taking advantage of them. We appreciate you getting very kind and also for pick out these kinds of outstanding subject matter most people are really needing to know about. My personal sincere regret for not saying thanks to earlier.

 33. I intended to post you this little bit of note in order to thank you again for these striking principles you've featured on this site. This is so pretty generous with you to make freely all many individuals might have marketed for an e book to get some cash for themselves, even more so given that you might well have done it if you ever wanted. These strategies likewise acted to be the fantastic way to know that the rest have the identical eagerness just as mine to learn somewhat more with respect to this problem. I'm sure there are several more pleasurable moments in the future for people who examine your blog.

 34. I precisely had to appreciate you once more. I do not know the things that I would have taken care of without the type of secrets documented by you regarding that problem. It was before a real difficult crisis in my position, however , encountering your specialised tactic you treated the issue took me to cry for contentment. I am grateful for the help as well as hope that you know what a powerful job you happen to be accomplishing teaching many people thru your webpage. Most probably you haven't met any of us.

 35. I must express some thanks to you for rescuing me from this particular dilemma. After looking out through the world-wide-web and getting suggestions which are not powerful, I believed my life was well over. Existing without the strategies to the issues you've solved all through your website is a critical case, and those which might have negatively affected my career if I hadn't come across the blog. Your primary understanding and kindness in playing with all the details was crucial. I'm not sure what I would've done if I had not discovered such a point like this. It's possible to now relish my future. Thanks so much for this specialized and result oriented help. I won't hesitate to suggest your blog post to any individual who should get guidelines about this situation.

 36. I as well as my buddies have already been taking note of the great information and facts located on your web site then all of the sudden I got an awful suspicion I never thanked the site owner for them. These men are already totally stimulated to read them and already have in fact been tapping into those things. Many thanks for simply being very accommodating and then for obtaining variety of very good subjects most people are really desperate to discover. My very own sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 37. Thanks for all of the efforts on this blog. My mom loves working on investigation and it's really easy to understand why. All of us learn all regarding the compelling way you render both interesting and useful items on your web blog and attract participation from other ones on the subject plus my daughter is without question being taught a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You are carrying out a tremendous job.

 38. I simply had to appreciate you all over again. I am not sure the things I could possibly have handled in the absence of the techniques shared by you concerning such concern. It was before an absolute terrifying condition in my position, however , seeing your professional technique you handled it took me to cry for contentment. I'm just grateful for your advice and then hope that you are aware of a great job you are getting into teaching men and women through the use of your websites. I'm certain you have never encountered any of us.

 39. I as well as my pals were actually looking at the great helpful hints located on your web page and so before long developed a horrible feeling I had not thanked the site owner for those secrets. Most of the guys were definitely as a result passionate to read through them and already have in actuality been enjoying those things. Appreciation for genuinely simply helpful as well as for settling on these kinds of tremendous things millions of individuals are really needing to understand about. My honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 40. I wanted to post you one little bit of word to thank you very much yet again relating to the fantastic thoughts you have discussed in this case. It's so surprisingly open-handed with you to supply without restraint all a number of people would have marketed for an e-book to help make some bucks on their own, and in particular considering that you might have tried it if you ever decided. The pointers also acted to be a easy way to recognize that most people have similar zeal like mine to realize good deal more related to this matter. I believe there are several more enjoyable opportunities up front for people who read through your site.

 41. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally breathtaking opportunity to check tips from this website. It can be so terrific and as well , stuffed with fun for me and my office peers to visit the blog at the least 3 times in one week to study the newest items you have. And definitely, I am just actually motivated with all the fantastic tactics you serve. Some 3 ideas in this post are essentially the simplest we have all had.

 42. I needed to send you a very small observation so as to thank you over again considering the striking concepts you've featured in this article. It is really seriously generous with people like you to grant openly all a lot of folks could possibly have distributed as an ebook in order to make some profit on their own, principally seeing that you could possibly have done it if you ever wanted. The suggestions in addition worked to provide a easy way to comprehend other people online have the same fervor just like my own to figure out more and more related to this problem. I'm certain there are numerous more fun times up front for many who discover your website.

 43. I would like to point out my affection for your kindness for men and women that absolutely need help on this important situation. Your special dedication to getting the solution along ended up being particularly helpful and has consistently permitted workers like me to attain their dreams. Your new warm and friendly guideline means a whole lot a person like me and extremely more to my office workers. With thanks; from each one of us.

 44. I as well as my pals were found to be looking at the excellent items on the blog while before long I had a horrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those tips. All the women came certainly glad to see them and have in effect in fact been taking advantage of those things. Appreciate your simply being very accommodating and then for opting for such fantastic topics millions of individuals are really wanting to learn about. My very own honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 45. Thanks for your whole work on this blog. My mother delights in getting into research and it's really obvious why. I notice all relating to the powerful means you render informative strategies via this blog and therefore inspire participation from some other people about this area so our favorite daughter is truly studying a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You are performing a fantastic job.

 46. I am also writing to let you understand what a fantastic discovery my child enjoyed using your webblog. She noticed plenty of issues, which included what it is like to possess a great coaching nature to get the rest easily understand certain extremely tough subject matter. You truly exceeded visitors’ expected results. Many thanks for distributing these productive, trustworthy, revealing not to mention unique guidance on this topic to Sandra.

 47. I have to express thanks to this writer for bailing me out of such a situation. Just after surfing around throughout the world wide web and getting ideas which are not helpful, I figured my life was over. Living without the approaches to the difficulties you've solved as a result of the guide is a serious case, and the kind which could have in a wrong way affected my entire career if I had not come across your web site. Your actual ability and kindness in maneuvering everything was useful. I am not sure what I would've done if I hadn't come upon such a thing like this. I am able to now relish my future. Thanks so much for this specialized and sensible help. I will not hesitate to refer your web blog to any individual who ought to have guidelines about this subject.

 48. I want to express my thanks to this writer for rescuing me from this type of issue. After browsing through the the web and coming across tips which are not beneficial, I was thinking my life was well over. Living devoid of the answers to the issues you have sorted out all through your main write-up is a critical case, as well as ones which may have in a wrong way affected my career if I hadn't encountered your site. The natural talent and kindness in touching all the details was useful. I am not sure what I would've done if I hadn't come across such a solution like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks so much for the expert and amazing help. I will not be reluctant to refer your web sites to any individual who ought to have support on this situation.

 49. Needed to compose you this tiny note to finally thank you yet again for the beautiful concepts you have featured in this article. This has been really tremendously open-handed with you to deliver freely what most of us would've made available as an e-book to generate some bucks for themselves, specifically now that you could possibly have done it in case you decided. These tactics as well worked as a good way to be sure that someone else have the identical dream similar to my own to find out a good deal more with regard to this matter. I believe there are numerous more pleasant situations up front for people who read through your site.

 50. I needed to send you this little bit of remark to thank you once again on the incredible ideas you've documented on this website. It was quite extremely open-handed of people like you to allow extensively what a lot of people might have marketed for an ebook to earn some dough for their own end, certainly since you could have done it if you ever considered necessary. Those smart ideas also acted like a fantastic way to realize that many people have the same zeal the same as my personal own to understand whole lot more on the topic of this condition. I'm sure there are several more fun instances up front for those who scan through your site.

 51. I would like to express my thanks to you for rescuing me from this type of instance. Because of surfing through the online world and finding ideas that were not pleasant, I was thinking my life was done. Being alive without the presence of answers to the problems you've resolved by means of your main article content is a critical case, as well as ones which may have badly affected my career if I hadn't noticed your web site. Your own talents and kindness in taking care of the whole thing was helpful. I'm not sure what I would've done if I had not encountered such a subject like this. It's possible to now look ahead to my future. Thanks very much for your high quality and sensible guide. I won't hesitate to propose your site to anybody who desires care about this situation.

 52. I really wanted to post a simple note in order to thank you for all the marvelous pointers you are giving on this website. My time consuming internet investigation has now been honored with good quality knowledge to exchange with my contacts. I would tell you that we site visitors are undoubtedly lucky to be in a magnificent place with very many marvellous people with useful things. I feel somewhat fortunate to have encountered the web page and look forward to tons of more amazing minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 53. I and my buddies were found to be reading through the great secrets on the blog while suddenly I got a horrible suspicion I had not expressed respect to the website owner for them. The ladies had been for that reason very interested to see all of them and have in effect truly been having fun with these things. We appreciate you getting considerably considerate and then for going for variety of quality areas most people are really desperate to know about. My very own honest apologies for not saying thanks to you earlier.

 54. I am only commenting to make you be aware of what a remarkable encounter my friend's child encountered visiting your web page. She realized many details, with the inclusion of what it's like to have a great giving spirit to have other individuals clearly master certain advanced issues. You really surpassed our expected results. Thank you for coming up with those valuable, trusted, edifying not to mention unique guidance on that topic to Mary.

 55. My wife and i have been so joyful John managed to deal with his investigations by way of the ideas he was given using your web site. It is now and again perplexing to just possibly be freely giving facts other folks might have been trying to sell. Therefore we acknowledge we need the website owner to be grateful to for this. The entire illustrations you've made, the easy web site navigation, the friendships your site make it possible to instill – it is mostly sensational, and it's really assisting our son and our family imagine that this issue is interesting, and that's truly serious. Thank you for all the pieces!

 56. My wife and i have been now comfortable John could conclude his basic research by way of the precious recommendations he obtained from your very own weblog. It is now and again perplexing to just always be freely giving techniques a number of people have been trying to sell. And we acknowledge we have got the writer to give thanks to for that. Those explanations you've made, the simple website menu, the relationships your site make it possible to foster – it's everything superb, and it is aiding our son in addition to the family consider that the subject is enjoyable, which is seriously essential. Thanks for all the pieces!

 57. I not to mention my friends were actually reviewing the good things on your web site and so the sudden got a terrible feeling I had not thanked the website owner for those strategies. Those boys were definitely totally thrilled to read through them and have now definitely been having fun with these things. Appreciation for indeed being indeed kind as well as for choosing some fine issues millions of individuals are really wanting to understand about. Our sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 58. Thank you so much for giving everyone a very pleasant chance to read articles and blog posts from this website. It really is so beneficial plus packed with amusement for me and my office co-workers to visit the blog at a minimum 3 times every week to study the latest guidance you have. And definitely, I'm also usually fascinated considering the unbelievable methods you give. Some 2 areas in this posting are indeed the most suitable we have had.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.